fbpx

Eka sijoituskämppä! Miksi aloitin asuntosijoittamisen?

Tein sitovan ostosopimuksen ensimmäisestä sijotusasunnostani aprillipäivänä 1.4.2020 ja kun tätä tekstiä kirjoitan on kämppä jo remontoitu lattiasta kattoon ja ensimmäinen vuokralainen asuu remontoidussa asunnossa Hämeenlinnan keskustassa. Olin jo pitkään miettinyt asuntosijoittamista yhtiökumppanini Leevin kanssa, mutta kun hyeenan lailla odottelimme maltillisesti ensimmäistä unelmakohdettamme, josta voitaisiin startata suunnitelmamme mukaisesti. Se löytyi sattuman kautta ja jo kämppää katsoessa teimme siitä ostopäätöksen.

Tässä asunto ennen:

Tässä asunto remontin jälkeen:

Haimme kohdetta, jossa voisimme nostaa arvoa remontoimalla niinkin kriittisesti, että saisimme seuraavan lainan jo vivutettua ensimmäisellä asunnollamme. Ja se meni hienosti. Jos asuntosijoittaminen kiinnostaa suosittelen kuuntelemaan Harri Hurun isännöimää: Ostan asuntoja – podcastia. Harri haastattelee mielenkiintoisia ihmisiä, ja joka jaksossa pureudutaan eri ihmisten sijoitustyyleihin ja tarinoihin.

Asunnot sijoitusmuotona

Asunnot ovat äärimmäisen mielenkiintoinen ja monimuotoinen tapa saada kartutettua omaa varallisuutta. Voit esimerkiksi pitää asuntoja positiivisella kassavirralla ja tienata niistä joka kuukausi tai vaihtoehtoisesti ”flipata” niitä nostettuasi niiden arvoa esimerkiksi remontoimalla. Perehdyin asuntoihin sijoitusmuotona vasta kunnolla noin vuosi sitten ja silloin tajusin niiden olevan enemmän minun lajini kuin esimerkiksi pörssiosakkeet.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömssöössä.

Jonkin pitää aina mennä vähän vaikeaksi, että voidaan myös oppia virheistä. Tässä projektissa meni oikeastaan pieleen 2 asiaa:

  1. Remonttiin varattu budjetti (ylittyi 1700€)
  2. Pankkilainan hakeminen

Kohdasta 2. kerron hieman pidemmin. En tajunnut suoraan sanoen, kuinka vaikeata lainaa on saada kun olet juuri perustetun yrityksen yrittäjä vailla ensimmäistä tilinpäätöstä ja ikäkin rasittaa todella paljon. Meidät käännytettiin suurimmassa osassa pankeissa suoraan ovella ilman, että edes vilkaisivat tietojamme sen pidemmälle yrittäjyyden vuoksi. Onneksi kuitenkin löysimme pankkikumppanin, joka ymmärtää visiomme ja jaksoi kuunnella esityksemme alusta loppuun. Tämä kumppani sanoi myös projektin toteuduttua, että olisi ollut hölmö, jos ei olisi uskonut lukuihin, joita meillä oli asunnostamme näyttää.

Tavoite onnistui

Tavoitteemme oli saada ensimmäiselle kohteellemme mojova arvonnousu, jotta voisimme parhaassa tapauksessa ostaa seuraavan asunnon jo pienemmällä käsirahalla tai jopa niin, että käsirahaa ei tarvita. Se toimii käytännössä niin, että ostamasi kohde toimii osittain vakuutena seuraavalle lainallesi ja nyt kun saimme asunnon arvoa remontin myötä nostettua, käy sitä kautta syntynyt laskennallinen arvonnousu vakuutena seuraavalle lainalle.