fbpx

Miten lähdin yrittäjäksi?

Moi! Kyllä, päätin aloittaa blogin, koska kirjoittaminen on mukava tapa tuoda sisältöä maailmalle. Disclaimer jo tässä kohtaa: Blogin kirjoitan minä ja oikolukijana toimin minä. Jos siis meinaat nipottaa kirjoitusvirheistä luulen, että tämä blogi ei ole sinulle, koska lopulta sisältö ratkaisee kaiken.

Yrittäjäksi 17-vuotiaana. Miten?

Tämä oli todella yleinen kysymys ja kuulin sen lähes päivittäin tai ainakin viikoittain, kun aloitin.

Mistä kaikki alkoi?

Kaikki alkoi ammattikoulussa järjestetyllä NY eli nuori yrittäjä-kurssilla. Jos et ole ennen kuullut tai haluat tietää toiminnasta lisää voit lukea tarkemmat infot täältä. Lyhyesti kurssin ideana on, että koululaiset perustavat luokkalaistensa kanssa yrityksen, jonka tarkoituksena on ihan oikeasti tarjota palveluita/tuotteita ihmisille tai yrityksille.

Päädyttiin tekemään parin luokkalaiseni kanssa nelihenkinen yritys, jonka nimeksi tuli Monitoimi Fixaus NY. Hehkeä nimi.. Silloin se tuntui aivan ylitsepääsemättömän hyvältä, mutta nykypäivänä valitsisin nimen ehkä toisin.. :D. Jostain kaikkien on kuitenkin aloitettava ja itse tiedostin sen jo tuolloin.

Enivei, perustimme yhtiön, laitettiin logo kuntoon ja laitettiin esite suunnitteluun. Kun esite oli valmiina, laitettiin koulun tulostuskone laulamaan ja jokaiselle yrityksen vetäjälle 100 esitettä kouraan, jotka jokaisen piti jakaa oman alueensa postilaatikkoihin. En harmikseni löytänyt sitä esitettä :(. Se oli aivan huikea! Kaikki lähtee jostakin.

Muistan vieläkin päivän, kun suurin osa kurssillamme olleista heitti hommat lekkeriksi ja jos ei ollut pakko olla koululla, niin lähtö kotiin maistui enemmän. Eikä siinä mitään vikaa ollutkaan, mä vaan tiesin, että tästä voisi parhaillaan seurata jotain tosi mageeta. Ja näin kolme vuotta takaisin päin kelatessani voin todeta olleeni oikeassa.

Lähdettiin myymään ovelta ovelle pieniä remontteja ja muita kodin ylläpitoon liittyviä töitä lumen aurauksesta aina rännien puhdistukseen. Ei oltu nirsoja hommien suhteen, vaan kokeiltiin pidemminkin, mikä voisi olla järkevää ja mikä ei.
Saimme myytyä yksittäisiä keikkoja, mutta tajusin pian, että voisimme tehostaa myyntiä ja töiden hankkimista paljonkin. Alettiin etsiä yhteistöitä ja jo kolmen puhelun jälkeen niitä saatiinkin kolme. Soitin äidilleni ja kysyin, tietäisikö hän jonkun, joka palvelujamme tarvitsevan… ja saimme töitä. Soitin vanhalle työnantajalleni, jolla tein kesätöitä… ja saimme töitä. Yksi kavereistani soitti harjoittelupaikkansa yrittäjälle… ja saimme töitä. Äkkiä meillä olikin kalenteri täynnä. Teimme koulun ohella töitä ja joskus jopa kouluaikanakin, koska kurssille varattuina päivinä sai tehdä myös töitä, joita oli saanut myytyä. Se fiilis oli oikeesti hieno. Myit omaa ’’osaamistasi’’ ja sait lähettää laskuja!

Mulla oli aina haaveena olla yrittäjä. Jo 15 vuotiaasta asti oon seurannut eri alojen yrittäjiä ja ammentanut erilaisia asioita ihmisistä ja toimialoista. Oon mm. ottanut äidiltäni ’’lainan’’ (jota ei kyllä tarvinut takaisin maksaa) verkkokurssia varten, se kurssi on maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin.(hinta oli 400€) Oon ollut aina enemmän tekijä-tyyppiä ja sen takia kouluksi tulikin valittua ammattikoulu lukion sijasta. Tajusin jo tuolloin sen, että koulut ei ole se mikä musta tekee sen, miksi mä haluan tulla. Vaan minä itse.

Päästiin NY-kisoissa Suomen finaaleihin, jotka järjestettiin Kampissa. Tällöin meidän idea oli muuttunut jo itse töiden tekemisestä siihen, että myimme ja välitimme näitä töitä viidelle eri yhteistyökumppanillemme provikkapalkalla. Soitimme kauppoihin ja kauppakeskuksiin, joista varasimme kojupaikkoja ja joissa keräsimme remontin tai muun työn tarpeessa olevien ihmisten yhteystietoja. Sain jokaisen yhteistyökumppanimme kanssa sovittua, että tulisin kartoituskäynneille mukaan oppimaan, jotta jonain päivänä voisin itsekkin myydä näitä töitä, enkä hankkia pelkästään yhteystietoja.

NY-kurssi loppui ja valmistuin koulusta. Olin ihan liekeissä siitä, mitä tein ja mitä sain aikaan näiden tyyppien kanssa. Opin kokoajan lisää myynnistä ja rakennusalasta kaverilta, joka oli myynyt kaikennäköistä jo 80-luvulta lähtien. Sain kaikki kikat ja tiedot, miten ovella ja messuilla myydään ja miten ihmisten kanssa tulee olla tilanteessa kuin tilanteessa. Kävimme yhdessä valehtelematta 100 ovea/kahvipöytää lävitse, monilla kymmenillä messuilla ja tiedon ja kokemuksen määrä tuossa vaiheessa 18-vuotiaalle oli aivan kullanarvoista. Ilman niitä oppeja en olisi tänään tässä. Oppi: etsi tälläinen tyyppi. Se tulee viemään sua moninkertaisesti eteenpäin siihen verrattuna, että toimisit omin hartein.

Pian olin kuitenkin myös työmailla tekemässä töitä, koska halusin kartoittaa myös osaamistani rakennusalalla. Joo, kaupan alan opiskelija ja raksalla hommissa. Luit oikein!


(Tuun kirjoittamaan tarkemmin siitä, mitä tienasin tuolloin ja miten pääsin oikeesti rakennusalalle ja työmaille omalla yritykselläni. Ja laskutin 2-3x enemmän kuin ne, jotka olivat työntekijöinä muilla yrittäjillä.)


Keskusteltiin jatkosta meidän pääyhteistyökumppanin kanssa ja tultiin tulokseen, että jos haluisin jatkaa, mun pitäisi laittaa oma yritys pystyyn. Laitoin oman toiminimen ja jatkoin tismalleen samoja hommia kuin NY-yrityksellä. Yksi NY-yrityksen perustajista jatkoi mun kanssa samoja hommia ja kaksi lopetti jatkaen omia menojaan. Tyyppi, joka jatkoi vielä mun kanssa on vielä yhtenä osakkaana rakennusalan yrityksessä: Taito Rakentajat Oy:ssä.

Mun ei tarvinnut hakea kesätöitä tai miettiä mitä tekisin, koska olin onnistunut luomaan jo itselleni vakiintuneet tulot ja kumppaniverkoston. Jatkoin näitä hommia jokusen vuoden, mutta jossain kohtaa ymmärsin monia asioita ja muut alat alkoivat kiinnostaa rakennusalaa enemmän. Aloin opiskella digimarkkinointia ja verkkokaupankäyntiä. Uppouduin maailmaan todella ja noin vuoden opiskelun jälkeen perustin itselleni aputoiminimen Idea Markkinointi. Aloin muiden töiden ohessa myydä yrityksille digimarkkinointia. Viiden kuukauden jälkeen olin jo siinä tilanteessa, että jätin rakennustyöt ja muut hommat taakseni. Oli aika aloittaa uusi yritys, Idea Markkinointi Oy, jonka alle olin ehtinyt saada alle puolessa vuodessa jo 4 ihmistä mun lisäkseni.


Jos mä en olisi kiertänyt noita kahvipöytiä, nolannut itseäni kymmeniä kertoja ja tehnyt lukuisia muita mokia, niin en olisi ikinä pystynyt tekemään asioita, joita nyt teen.

Välissä tietysti tuli ottaa selvää kaikennäköisistä yrittäjyyteen liittyvistä asioista ja velvoitteista. Taloushallintoa opiskelevalle kirjanpito, arvonlisävero ja muut asiat olivat sentään aivan peruskauraa.

Nyt sä tiedät, mistä mun matka on lähtenyt! Tuun kirjoittelemaan tätä kautta huomioita ja vinkkejä vuodesta 2017 tähän päivään.

Kiitos, kun luit. Palataan asiaan!

Kommentoi: