fbpx

Säästäminen vs Tulojen kasvattaminen

”It’s all about the money”. Miksi heräät joka aamu aikaisin töihin? Luultavasti saadaksesi rahaa. Suuri trendi viimeaikoina on ollut ns. ”Taloudellisen riippumattomuuden” saavuttaminen. Yksi olennainen kysymys liittyen on, että miten suhtaudut aiheeseen: Lähdetkö säästämään nykyisestä mahdollisesti pienemmästä tulotasostasi vai systemaattisesti kasvattamaan tulojasi?

No miten on?

Kuinka nopeasti pääset tavoitteeseesi riippuu hyvin todennäköisesti käyttämästäsi menetelmästä millä lähdet varallisuutta kasvattamaan.

Jos päätät aloittaa vaurastumispolkusi säästämällä, on sinulta löydyttävä todella hyvä itsekuri. Kysymyksiä, jotka sinun on kysyttävä itseltäsi: Olenko tarpeeksi kurinalainen laittamaan aina tietyn prosenttiosuuden tuloistani sivuun? Luulen, että vain sinä voit vastata tähän kysymykseen. Onko sinulla budjetti, josta voit pitää kiinni? Tämä on tärkeää, koska säästääksesi sinun on oltava valmis elämään pienemmällä. Lopuksi: Mihin säästät? Jotkut säästävät rahaa pahoja päiviä varten, kun taas toiset säästävät pitkällä aikavälillä jo esimerkiksi omaa eläkettään miettien. Rohkaisen sinuakin säästämään, oli strategiasi sitten nopea tai hidas. Muista myös pistää aina säästösi poikimaan. Hyvä esimerkki säästämällä ja sijoittamalla vaurastumisesta on opettajana työskennellyt Erkki Sinkko.


Tulojen lisääminen on toinen tie ja mielestäni se parempi. Miksi et koittaisi kasvattaa säästöjesi määrää ja nopeuttaa prosessia? No kysymys kuuluu: Miten lisäät tulojasi? Työnantajan palkankorotuksen pyytäminen voi lisätä hieman tuloja, mutta progressiivinen vero yleensä syö siitä jo karhun osan, jonka vuoksi sukelletaan tässä kohtaa muihin tapoihin. Mielestäni hyvä tapa saada lisätuloja on sivutoiminen yrittäjyys, jos haluat pitää esimerkiksi nykyisen työsi. Käytän helppoa esimerkkiä:

Roope työskentelee päätoimisesti yrityksessä x taloustöitä tehden. Hän päättää alkaa tavoitella taloudellista riippumattomuutta ja aloittaa prosessin nopeuttamiseksi tienata nykyisen työnsä lisäksi tekemällä freelancer keikkoja. Roope on päätyössään erikoistunut suurten yritysten toimenpiteiden edistämiseen, mutta osaa myös tarvittaessa auttaa aloittavia yrittäjiä tai sellaisia, jotka ovat yrittäjäuransa alkutaipaleella maksimoimaan verotukselliset hyödyt toiminnassaan. Hän luo verkkosivut ja alkaa myydä palveluitaan yrittäjille erilaisten alustojen kuten fiverr.com, upwork.com, freelancer.com.. ja alkaa ottamaan vastaan keikkoja, jotka sopivat hänen aikatauluun ja tavoittelemaansa hintahaarukkaan. Lisätulot tuovat Roopelle 1500€ extraa kuukausittain nykyisen 400€/kk saadun säästön päälle, jotka hän pystyy sijoittamaan rahastoihin.

Useat konsultit ovat aloittaneet sivutoimisena ja huomanneet, että saavat yksinyrittäjänä vähemmällä työllä huomattavasti suuremman korvauksen työstään.

Olen itse usein pohtinut, että koittaako sitä nyt säästää sen 50€ kuukaudessa, vai nauttia pari kertaa ulkonasyömisestä ja panostaa suurempien tulojen luontiin? Valitsin aina sen, että keskityn tulojen kasvattamiseen. 50€ mahdollistamat 3 ruokailua ulkona saivat minussa aikaan enemmän motivaatiota kun se, että olisin niillä lähtenyt sijoittamaan Nordnettiin.


Rahan säästäminen on helpompi aloittaa. Se ei vaadi sinulta investointeja ja siitä ei aiheudu kuluja. Kyse on sen hallinnasta, mitä sinulla on ja miten päätät sen käyttää. Sitoudut vain säästötavoitteisiisi, that’s it. Jos haluat sen helpomman tien sanoisin säästämisen olevan sinun linja (muista että voit toki säästää ja lisätä tulojasi samalla, joka sanomattakin selvää on paras vaihtoehto). Samaa ei voi sanoa tulojen lisäämisestä, sillä se ei ole nopein, halvin eikä helpoin tapa kasvattaa varallisuutta. Yleensä toisen tulonlähteen luonti vaatii pieniä investointeja (yrityksen pystytys, mahdolliset konsultaatiot, kalusto..). Mutta rohkaisuna esimerkiksi palvelubisneksen aloittaminen alustatalouksien tai verkoston kautta ei vaadi tuhansien eurojen satsausta eikä todennäköisesti alkuun muuta kuin kevytyrittäjyystunnukset.

Mitkä ovat todelliset motiivisi? Säästää vain vähän rahaa, laittaa se säästötilille, rahoituksiin tai sijoituksiin ja yrittää saada rahalle mahdollisimman suurta korkoa? Vai haluatko kasvattaa tulotasoasi merkittävästi mahdollisesti työskentelemällä vähemmän? Talousanalyytikko Kali Robergen mukaan “Cutting down on your expenses to save can only get you so far. Increasing incomes make up the biggest part of the equation for financial freedom.” Tilillä makaava raha yksinkertaisesti rikastuttaa pankkia, kun sen pitäisi rikastuttaa sinua.

Valitse tapa, joka sopii sinulle parhaiten. On selvää, että maailman rikkaimmat, kuten Elon Musk, Bezos ja Bill Gates eivät ole päässeet sinne missä ovat säästämällä ja pelaamalla mukavuusalueellaan.


Itse olen ehdottomasti tulojen kasvattamisen puolella. Säästötkään eivät kuulu pankkitilille vaan paikkoihin, jossa ne kasvattavat varallisuuttasi. Lue tästä miten itse aloitin esimerkiksi asuntosijoittamisen vain parikymppisenä!